Komu zlecić przygotowanie dokumentacji RODO?

Jednym z kluczowych kroków, które należy wykonać w celu operowania jako firma w zgodzie z RODO, czyli rozporządzeniem o ochronie danych osobowych jest przygotowanie dobrej dokumentacji RODO. Komu zlecić takie działanie i czym dokładnie jest dokumentacja RODO?

Co wchodzi w skład dokumentacji RODO?

Dobrze przygotowana dokumentacja RODO to jedna z kluczowych rzeczy, jeśli chodzi o to, by firma działała zgodnie z zasadami, które zostały wprowadzone przez Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych w 2018 roku.

Do takiej dokumentacji zaliczamy na przykład politykę danych osobowych, politykę retencji danych, upoważnienia do przetwarzania danych osobowych, procedura odpowiedzi na wnioski osób, których dane są przetwarzane, oświadczenia o zachowaniu poufności i zapoznaniu się z przepisami prawa regulującymi, a także rejestry takie rejestr czynności przetwarzania, rejestr kategorii czynności oraz rejestr naruszeń bezpieczeństwa danych osobowych.

To właśnie jest dokumentacja zgodna z RODO, którą najczęściej spotkamy w firmach, które muszą liczyć się z Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych.

Kto powinien wykonać dokumentację RODO?

Dobrze przygotowana dokumentacja RODO jest o tyle ważna, że lepiej nie przygotowywać jej samodzielnie, szczególnie jeśli nie posiadamy bogatej wiedzy w tym zakresie. Z tego powodu najlepszym pomysłem będzie zlecenie przygotowania dokumentacji RODO specjalistom, którzy świetnie znają się na ochronie danych osobowych i są w stanie skutecznie pomóc we wdrożeniu dobrego systemu ochrony danych osobowych.

Specjaliści z firmy specjalizującej się w Rozporządzeniu o Ochronie Danych Osobowych, tacy jak np. z https://www.isecure.pl/ pomogą przygotować nam całą niezbędną dokumentację w tym zasady przetwarzania danych osobowych i wszystkie inne dokumenty, których obecność pozwala na wdrożenie sprawnego i efektywnego systemu ochrony danych osobowych, który jest wymagany przez obowiązujące w naszym kraju prawo.

Posiadanie dobrze przygotowanej dokumentacji może uchronić firmę między innymi przed karami w razie kontroli pracownika UODO, czyli Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz więcej!

Tabliczki opisowe – jak mogą ułatwić pracę z opaskami zaciskowymi?

W nowoczesnych instalacjach, zarówno w przemyśle, jak i w infrastrukturze publicznej, kluczową rolę odgrywa nie tylko jakość używanych komponentów, ale również ich odpowiednia identyfikacja. Tabliczki opisowe, stosowane razem z opaskami zaciskowymi, stanowią prosty, ale niezwykle skuteczny sposób na oznakowanie i identyfikację kabli i przewodów. Dzięki nim, każdy technik czy inżynier może szybko zlokalizować potrzebny przewód […]

Czytaj więcej

Wybór idealnej ławy do salonu – kryteria, które pomogą podjąć decyzję

Wybór idealnej ławy do salonu to nie lada zadanie, szczególnie w kontekście zróżnicowanych potrzeb i preferencji estetycznych użytkowników. Ława do salonu jest nie tylko praktycznym meblem, ale także istotnym elementem dekoracyjnym, który może znacząco wpłynąć na wygląd i funkcjonalność całego wnętrza. W tym artykule omówimy kluczowe kryteria, które pomogą Ci podjąć najlepszą decyzję przy wyborze […]

Czytaj więcej

Jak wybrać idealnego producenta czapek na zamówienie dla swojej marki?

Wybór odpowiedniego producenta czapek na zamówienie to kluczowy krok w procesie tworzenia unikatowej linii produktów dla Twojej marki. Decyzja ta wpływa nie tylko na jakość i styl oferowanych przez Ciebie czapek, ale również na zadowolenie klientów oraz postrzeganie Twojej marki na rynku. Poniżej przedstawiam kompleksowy przewodnik, który pomoże Ci podjąć najlepszą decyzję. Zrozumienie własnych potrzeb […]

Czytaj więcej